- Peteršilj ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

sobota, 23. junij 2012

Peteršilj

peteršiljPeteršilj je najbolj uporabna vrtna začimba. Ima nevsiljiv vonj in okus. Peteršilj se dobro dopolnjuje z drugimi dišavnicami. Kodrasti peteršilj je sicer malo manj dišaven, je pa toliko bolj dekorativen.

Za peteršilj lahko rečemo, da je kar stalna začimba mesnih in zelenjavnih juh, obar, enolončnic, jajčnih jedi, solat, zmletih mesnih mešanic, rib, gob itd. Z njim pa lahko jedi tudi okrasimo.

Peteršilj vsebuje velik delež vitaminov A, B1, B6, C, E in mineralnih snovi kot so železo, kalcij, magnezij, mangan in fosfor. Njegov okus in sestavine pridejo bolj do veljave, če ga dodamo jedem proti koncu kuhanja ali potresemo po že pripravljenih jedeh. Sesekljan naj ne stoji.

Peteršilj gojimo kot enoletnico ali dvoletnico. Stalno zalogo mladih zelenih listov bomo imeli, če bomo vse poletje stalno trgali nekaj listov pri vsaki rastlini.



ZDRAVILNE LASTNOSTI PETERŠILJA


Peteršilj je eden izmed najmočnejših antioksidantov. Pospešuje odvajanje vode iz telesa, s tem pa pospešuje tudi čiščenje že nakopičenih strupov. Pri raku učinkuje kot naravni kemoterapevtik. V pomoč pa je tudi bolnikom z diabetesom, artritisom, revmo in putiko. Pospešuje celjenje razjed in je odličen protistrup. Uživanje peteršilja pomaga k boljši koncentraciji.

peteršilj

PRIMERNO RASTIŠČE ZA PETERŠILJ


Peteršilj dobro uspeva v vlažni zemlji, pognojeni s hlevskim gnojem ali kompostom.
Za pomladansko setev izberemo senčna mesta na vrtu. Na bolj sončna mesta pa ga sejemo pozno poleti.
Sejemo ga od aprila dalje, najbolje večkrat v časovnih presledkih. Seme kali počasi, od enega do dva meseca. Da bo seme vzkalilo mora biti prst vseskozi vlažna.
Pozno setev peteršilja lahko opravimo avgusta. S stekleno posodo pokrijemo nekaj rastlin, da bomo imeli pozimi na voljo zelene liste.

Peteršilj lahko gojimo na vrtu, balkonu ali v stanovanju. Na vrtu vrtu previdno izkopljemo nekaj manjših sadik peteršilja in jih presadimo v glinene lončke.

Sorodne objave:
Začimbe in zelišča - Splošno o začimbah in zeliščih
Bazilika - zdravilni učinki, uporaba, skrb
Poprova meta - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rožmarin - zdravilni učinki, uporaba, skrb
Žajbelj - zdravilni učinki, uporaba, skrb
Lovor - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Timijan - zdravilni učinki, skrb, uporaba  
Majaron - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Melisa - zdravilni učinki, skrb, uporaba

0 komentarji:

Objavite komentar