- Bazilika ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

petek, 22. junij 2012

Bazilika

Bazilika je do pol metra visoka enoletnica. Cveti od junija do septembra. Ima močan in prijeten vonj. Baziliko gojimo na vrtovih, lepo pa uspeva tudi na terasah in okenjskih policah. V primeru, da baziliko gojimo na terasah in okenjskih policah izberemo pritlikavo vrsto, ki zraste do 15cm.


NABIRANJE BAZILIKE


Liste in cvetoče poganjke nabiramo avgusta. Semena bazilike pa nabiramo septembra.

Liste uporabljamo predvsem sveže, saj pri sušenju izgubijo veliko učinkovin. Baziliko lahko tudi zamrznemo.

bazilika

UPORABA BAZILIKE


Bazilika pospešuje prebavo, blaži krče, pomirja, redči kri in je odličen vir železa. Prav tako pomaga tudi pri nespečnosti, obolenju ledvic in sečnih poti. Odganja črevesne zajedalce.

Uporabna je v vsakdanji prehrani. Z baziliko lahko odišavimo pikantne omake, ribe, pečenke, jajčne jedi, enolončnice, fižolove jedi, zelje in razne solate posebno paradižnikove. Dobro se ujemo z rožmarinom. Ker je bazilika zelo dišavna, jo jedem dodajamo previdno. 

Za pomiritev ali pri prebavnih težavah si skuhamo čaj iz svežih listov ali cvetov. Za skodelico čaja vzamemo 6 listov ali 1 cvetoč poganjek, ki ga damo v zavreto vodo. Pokrito naj stoji 10 minut. Nato predcedimo in popijemo. Čaj iz bazilike pomaga tudi pri glavobolu. Prav tako pomaga tudi pri močnem izpadanju las, z njim si masiramo lasišče.

Bazilika odganja tudi muhe in komarje.

RASTIŠČE


Bazilika dobro uspeva na sončni legi, zemlja naj bo vlažna, pognojena s kompostom.

V zabojčke jo posejemo marca. Proti koncu maja pa sadike presajamo na prosto - na 20 cm. Bazilika je izredno občutljiva na mraz. V začetku septembra je zato dobro, da nekaj rastlin presadimo v lončke, da jo bomo preko zime gojili v zaprtem prostoru. Rastlino lahko kar precej obrežemo, saj bo čez mesec ali dva že pognala sveže zelene liste. V primeru, da jo gojimo v cvetličnih lončkih, jo en teden zalivamo od zgoraj, naslednji teden pa le v podstavek. Če je bazilika izpostavljena močnemu soncu ji koristi, da je v podstavku redno voda. Baziliko utrjujemo s koprivnim škropivom (koprive namočimo v vodo za 24ur).

Če baziliko gojimo predvsem zaradi listov, ji moramo sproti odstranjevati popke. V primeru, da želimo baziliko posušiti in shraniti, jo porežemo v času cvetenja.

Sorodne objave:
Začimbe in zelišča - osnove
Poprova meta - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Peteršilj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rožmarin - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Žajbelj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Lovor - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Timijan - zdravilni učinki, skrb, uporaba  
Majaron - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Melisa - zdravilni učinki, skrb, uporaba

0 komentarji:

Objavite komentar