- Rdeči Ribez ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

petek, 8. junij 2012

Rdeči Ribez


rdeči ribezPo večini vrtov že lepo rdeči Ribez (Ribes rubrum). Poleg rdečega poznamo tudi Črni  in Beli ribez. Vse tri vrste ribeza so zelo zdrave.

Rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C, karotin iz katerega telo tvori vitamin A ter vitamina B in E. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, mangana in železa

Ribezove jagode uravnavajo prebavo, preprečujejo in blažijo črevesna vnetja in osvežujejo. Prav tako pa ribez pomaga pri nervoznih srčnih težavah in čisti kri. Rdeči ribez lahko uživajo tudi sladkorni bolniki.


rdeči ribezUporaba Ribeza

Rdeči ribez je prav tako kot jagode odličen popoldanski prigrizek. Lahko pa iz njega pripravite tudi torte, pite, narastke ali pa se osvežite z domačim ribezovim sladoledom ali svežim sokom. 

Če jih želite shraniti za zimo, lahko iz njih naredite markelado, žele ali pa jih preprosto posušite.



Photo: rgbstock.com

Kisel in osvežujoč okus

Rdeči ribez zraste do enega metra. Cveti aprila ali maja. Plodovi rdečega ribeza so rdeče jagode z izrazito kislim in osvežujočim okusom.

Rastišče in oskrba Ribeza


Dobro uspeva na soncu in polsenci. Rdeči ribez potrebuje rodovitno, humuzno in vlažno prst. Mlade rastline posadimo v aprilu ali v oktobru. Razdalja med sadikami naj bo 3/4 do 1 metra.

Za dober pridelek moramo ribez dobro pognojiti. Vsako pomlad tla okoli ribeza izboljšujemo z dodajanjem hlevskega gnoja in komposta. Ker zgodaj cveti (marca - aprila), je nevarnost, da slana uniči njegove cvetove. Zato je dobro grme ribeza v času cvetenja, če je napovedana slana ali pozeba, pokriti s kopreno.

rdeči ribez



Proti koncu pomladi posujemo zemljo okoli Ribeza z zastirko (slama, lubje), da zemlja ohrani vlažnost. 
V vročih poletnih dneh Ribez zalivamo. Do tal porežemo vse stare veje, ki nimajo nobenega poganjka. Odstranimo poškodovane ribezove poganjke ali tiste, ki so preveč skupaj.

0 komentarji:

Objavite komentar