- Šentjanževka ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

ponedeljek, 16. julij 2012

Šentjanževka

šentjanževkaŠentjanževka je do 70cm visoka trajnica. Raste po sončnih travnikih in ob poteh. Šentjanževko lahko gojimo tudi v sončnem delu vrta, v rahlih peščenih tleh. Je zelo skromna rastlina.


Šentjanževka cveti julija in avgusta. Nabiramo cvetoče zelišče ali pa samo cvetove. Rastline povežemo v šopke in jih s cvetovi navzdol obesimo na senčen in zračen prostor, da se posušijo. Ko se cvetovi posušijo jih shranimo.


šentjanževka

Uporaba in zdravilne lastnosti Šentjanževke

šentjanževka
Čaj iz Šentjanževk pomaga zoper potrtosti in depresiji, dviga razpoloženje in pospešuje krvni obtok. Blaži tudi težave pri astmi, bronhitisu in nespečnosti. Čaj iz Šentjanževk prav tako pospešuje celjenje ran, pomaga pri menstrualnih težavah ter odganja črevesne parazite.

Z Šentjanževim oljem si mažemo prizadete dele telesa pri revmatizmu. Prav tako pa tako olje zelo poznano kot domače olje za sončenje. V steklen kozarec natočimo pol litra oljčnega olja. Vanj potopimo četrt litra cvetov Šentjanževk. Kozarec pustimo odprt stati nekaj dni, nato ga zapremo in postavimo za tri tedne na sonce. Vsebino precedimo in olje Šentjanževk shranimo v temen prostor.

Preberite tudi:
Začimbe in zelišča - osnove

0 komentarji:

Objavite komentar