- Orhideje ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

ponedeljek, 14. maj 2012

Orhideje

Orhideje so priljubljeno darilo ob vsaki priložnosti, vendar pa se skrb za to krasno rastlino razlikuje od drugih sobnih rastlin. Zato bo današnja objava namenjena osnovam skrbi za Orhideje.


Orhideje ne rastejo v običajni zemlji za sobne rastline temveč v substratu.

Prvič jih presadimo dve do tri leta po nakupu  (po času cvetenja). Če pa opazimo, da je substrat začel razpadati ter z njim tudi korenine moramo Orhideje presaditi prej. Vse stare in uvele korenine pa porežemo. Orhideje presajamo v prav poseben substrat za Orhideje. Kasneje jih prav tako presajamo vsake dve do tri leta oziroma, ko opazimo, da rastlina potrebuje več prostora za rast.






Zalivanje Orhideje


Orhideje zalivamo enkrat na teden oziroma, ko skozi prozoren lonček opazimo, da se je večina korenin obarvala srebrno.Rastlino lahko skupaj s prozornim lončkom za minuto namočimo v okrasni lonček napolnjen z vodo. Nato pa dobro odcedimo. Gnojimo jih ob vsakem zalivanju s polovično količino gnojila, ki je navedena na embalaži (tekoče gnojilo za Orhideje). Vsako tretje ali četrto zalivanje lahko izvedemo samo z vodo - brez gnojila. Tako z lončka speremo neuporabljeno in nakopičeno gnojilo.

Orhideje dobro uspevajo, če imajo dovolj svetlobe - vendar ne direktnega sonca in bolj vlažno ozračje. 




Balkonske rastline
Čebulnice
Lončnice in čebrovke
Okrasne grmovnice
Plezave rastline
Trpežne trajnice

0 komentarji:

Objavite komentar