- Poprova meta ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

nedelja, 24. junij 2012

Poprova meta

poprova metaPoprova meta je pol metra visoka trajnica, ki vsebuje veliko kalija ter vitamina A in C. Gojimo jo po vrtovih ali kot posodovko na balkonu in okenskih policah. Liste Poprove mete porežemo julija, tik pred cvetenjem, zadnjič pa pred prvo slano.

UPORABA POPROVE METE


Poprova meta je zdravilo za želodčne težave. Ima pomirjevalni učinek. Čaj poprove mete uporabljamo pri jetrnih in želodčnih obolenjih, pri povečani količini želodčne kisline. Pomaga pri živčnosti, nervoznem srcu, slabem spancu, glavobolu in celo migreni.
Mentol na koži in sluznicah vzbuja hladeč občutek. Uporabljamo ga pri srbenju kože, pikih insektov in nevralgijah.

poprova meta

Čaj pripravimo kot poparek. Vzamemo 2-3 čajne žličke svežih listov in jih prelijemo s pravkar zavreto vodo. Pokrito naj stoji 10 minut, nato ga precedimo. Sveže pripravljen metin čaj lahko pijemo 3-4 krat na dan. Čaj poprove mete pa lahko uporabljamo tudi za inhalacijo pri prehladnih obolenjih.

Sveže in posušene liste uporabljamo v enolončnicah, jedeh iz fižola, pri solati, jajčnih jedeh, za metine štruklje in potico.

PRIMERNO RASTIŠČE ZA POPROVO METO

Meto gojimo v delno senčnih, rodovitnih, vlažnih tleh. Meta se hitro in močno razraste. Pridelek izboljšamo tako, da vsake tri leta v marcu prekopljemo gredo, razredčimo korenine in ponovno posadimo.

Če meto premalo gnojimo, jo pogosto napade rja, ki pa ne zmanjša učinkovitosti rastline, temveč njen pridelek. Priporočljivo je škropljenje Poprove mete s pripravkom iz Preslice.

Sorodne objave:
Začimbe in zelišča - osnove
Bazilika - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Peteršilj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rožmarin - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Žajbelj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Lovor - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Timijan - zdravilni učinki, skrb, uporaba  
Majaron - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Melisa - zdravilni učinki, skrb, uporaba

0 komentarji:

Objavite komentar