- Začimbe in Zelišča ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

sobota, 16. junij 2012

Začimbe in Zelišča

vrt začimbe drobnjakVerjetno se vsakdo izmed nas zaveda pozitivnega učinka, ki ga imajo zelišča in začimbe na naše telo ter posledično na naše zdravje. Začimbe so nepogrešljive v vsaki kuhinji ter seveda v vsakem vrtu. Uporabljajo se lahko tako posušene kot sveže. Prav tako so nepogrešljiva v naši prehrani tudi zelišča, predvsem v obliki čajev. Tako, kot začimbe tudi nekatera zelišča v vašem zelenjavnem vrtu ne smejo manjkati, saj odganjajo tako škodljivce kot tudi preprečujejo nekatere bolezni. Če nimate vrta vsekakor ni ovira, da jih nebi imeli doma, saj jih lahko gojimo tudi v lončkih na balkonu ali okenski polici.


NABIRANJE ŽAČIMB IN ZELIŠČ

Začimbe in zelišča nabiramo pred cvetenjem ali takrat, ko cvetijo, saj takrat vsebujejo največ učinkovin. Vreme naj bo med nabiranjem suho.

KAKO JE POTREBNO ŽAČIMBE IN ZELIŠČA SHRANJEVATI

vrt zelišča shranjevanjeProstor, kjer sušimo liste začimb in zelič, mora biti zračen, suh in senčen. Plodove in korenine posušimo na soncu ali v malo ogreti pečici. Posušene rastline shranimo v posodah, ki se dobro zapirajo in so iz snovi, ki jim eterična olja ne načenjajo površine (steklo, porcelan). Za shranjevanje so primerni kozarci za vlaganje. V primeru, da posušenih zelič in začimb ne zapremo, se lahko razdišijo, prav tako se rade navzamejo drugih vonjav. V primeru, da niste 100% prepričani, da o rastline dobro posušene, je bolje, da kozarec pokrijete z gosto tkanino in zavežete, kot je prikazano na sliki, na posodo pa ne pozabite prilepiti nalepke z imenom zelišča. Tako preprečimo nastanek plesni, ki se lahko pojavi, če so rastline, ki niso dobro posušene neprodušno zaprte.

Vsako leto začimbe in zelišča na novo naberemo in shranimo, saj sčasoma izgubijo zdravilni učinek. Prostor za njihovo shranjevanje mora biti suh, hladen in temen.





NAPOTKI ZA GOJENJE ZAČIMB IN ZELIŠČ

Zelišča in začimbe gojimo na vrtu, v zabojčkih na terasi ali balkonu, lahko pa tudi na okenskih policah. Večina zelišč in začimb potrebuje svetlobo vsaj pol dneva. 

Če želimo, da bomo imeli rastline s čim več zdravilnih učinkovin mora upoštevati naslednje:
Posadimo jih v dobro mešanico prsti, včasih jim dodamo malo komposta. Ne gojimo jih pretirano in ne uporabljamo umetnih gnojil. Zalivamo jih le po potrebi, po možnosti z deževnico. Ne uporabljamo kemijskih sredstev za zatiranje škodljivcev in plevela. Za zatiranje škodljivcev jih škropimo z vodo, v kateri smo 24ur namakali koprive. Tako jih hkrati tudi krepimo. 

vrt začimbe bazilika


UPORABA ZAČIMB IN ZELIŠČ

Uporabljamo jih za  pripravo zeliščnih in zelenjavnih juh, omak, pripravljamo solate in osvežujoče napitke, najpogosteje čaje.
Prav tako kot zelišča nam tudi začimbe pomagajo ohranjati pa tudi vrniti zdravje. Pomembna so tudi v higieni in kozmetiki.

Kopeli nas osvežujejo in pomirjajo. V pol litra vode damo 1 pest izbranega zelišča. Skuhamo čaj, precedimo in dodamo kopeli, ki naj traja le 15 minut.


Sirup si pripravimo tako, da v steklen kozarec izmenoma dajemo plast zelišča in plast sladkorja ali medu, dokler kozarec ni poln ter ga postavimo na sonce. Na soncu ga pustimo toliko časa, da se sladkor stopi in listi zelišč porumenijo.


Izveček pripravimo tako, da zelišče namočimo v alkohol. Uporabljamo ga za mazanje prizadetih delov telesa ali pa ga uživamo po kapljicah.


Obloge si pripravimo iz sesekljanih svežih delov zelišč, ki jih zavijemo v gazo. Za obloge lahko uporabimo tudi sveža zelišča, ki jih prej poparimo.


Inhalacije (vdihovanje pare) si pripravimo pri prehladnih obolenjih.


Kot lahko vidimo, so začimbe in zelišča pomembna za naše zdravje. Seveda nimajo vse rastline enakega učinka. Glede na bolezen oziroma preprečevanje le-te izberemo zelišče, ki ima želen učinek. Za preprečevanje bolezni oziroma ohranjanje zdravja pa je najbolje, da tako začimbe kot zelišča vsakodnevno vključujemo v našo prehrano.

Seznam začimb in zelišč:
Bazilika - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Peteršilj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Poprova meta - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rožmarin - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Žajbelj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Lovor - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Timijan - zdravilni učinki, skrb, uporaba  
Majaron - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Melisa - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rman - zdravilni učinki, nabiranje, uporaba

0 komentarji:

Objavite komentar