- Že so tu Jagode! ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

ponedeljek, 4. junij 2012

Že so tu Jagode!


jagode Po vrtovih že veselo zorijo težko pričakovane jagode. Poleg tega, da so izredno okusne so tudi zelo zdrave saj vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor, vitamin A, B1, B2 in vitamin C.Tisti, ki nimate svoje gredice z jagodami, pa se pred nakupom le-teh prepričajte, da so domače oziroma, da ne vsebujejo pesticidov. 


Okusen popoldanski prigrizek


Jagode so super popoldanski "prigrizek". Kot že omenjeno so zelo zdrave, vsebujejo pa zelo malo kalorij. Lahko pa jih uporabite tudi v kuhinji za različne vrste jedi od pit, tort, rulad, zavitkov do domačega jagodnega sladoleda. Seveda pa lahko z njimi nadevate tudi palačinke ali pa si pripravite osvežilen jagodni napitek.

Ti okusni sadeži poleg dobrega okusa tudi pomirjajo, osvežujejo ter čistijo kri in kožo. Poleg uživanja so primerne tudi za domačo masko za kožo, prav tako pa imajo odličen učinek na naše zobe.

jagodeOkusni plodovi

Jagode so 15cm visoke trajnice. Plodovi so mesnati, sočni in zelo okusni. 

Rastišče

Jagode imajo rade ilovnata tla, uspevajo pa tudi v drugih tleh. Rastejo naj na sončnem predelu vrta.


Oskrba


Vsako pomlad jih očistimo (porežemo suhe liste) in pognojimo s hlevskim gnojem (ena samokolnica gnoja na vsakih 7 kvadratnih metrov).
V vročem in suhem vremenu jagode zalivamo, posebaj takrat, ko cvetijo. Ko začnejo jagode zoreti z zalivanjem prenehamo.


jagodePresajanje


Na prosto avgusta-septembra ali aprila-maja. Pazimo, da kupimo zdrave sadike. Pri sajenju pa pazimo, da ne zakopljemo v zemljo tudi rastnega vršička. Po sajenju je potrebno jagode dobro zaliti. Jagode lahko razmnožujemo sami. Primeren čas za to je avgusta. Pretrgamo živico mladih poganjkov in tako prekinemo njihovo zvezo z matično rastlino. Mlade poganjke na novo posadimo na želeno mesto. 



Pobiranje

Čas obiranja jagod je odvisen od vrste. Poznamo tako zgodnje kot pozno poletne vrste, mesečne jagode ter vrste, ki rodijo dvakrat letno.

Plodove jagod in rastline bomo pri obiranju manj poškodovali če bomo jagode obirali skupaj s cvetno čašo ter nekoliko peclja.


Sorodne objave
Zanimiva dejstva o sadju
Ribez

0 komentarji:

Objavite komentar