- Enoletnice, ki vas nebodo razočarale ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

sreda, 20. junij 2012

Enoletnice, ki vas nebodo razočarale

Enoletnice so večinoma zelnate rastline, ki v nekaj mesecih vskalijo, razvijejo steblo in liste, cvetijo in nato odmerjo. Enoletnice, kot že ime pove uspevajo le eno leto.

Za bogato cvetenje potrebujejo sončno mesto. Večina enoletnic dobro uspeva v humusnih tleh. Lepše in dalj časa bodo cvetele, če bomo sproti odstanjevali odcvetele cvetove.

Cvetove pustimo samo takrat, ko bomo hoteli sami pridelati seme za naslednje leto. Vrečke v katere spravimo posušeno seme dobro zapremo in shranimo na hladno, suho mesto.

Z njimi lahko naslednje leto ustvarimo novo gredo enoletnic, ali zapolnimo praznino med trajnicami. Nekatere enoletnice blagodejno vplivajo na sosednje rastline in uspešno odganjajo škodljivce. Na primer žametnice, ognjič in kapucinke, ki ne smejo manjkati tudi na zelenjavni gredici.

Tla med sajenjem zrahljamo, jih očistimo plevela in posejemo semena enoletnic. Z grabljami narahlo udarjamo po prsti, da seme ponikne pod površino. Posevek rahlo zalijemo.

tagetesŽAMETNICE ALI TAGETES


Poznamo velikocvetne rumene žametnice ali ozkolistne z manjšimi pisanimi cvetovi. So skromne glede tal - nimajo posebnih zahtev. Cvetenje traja vse do mraza. Neobčutljive so tudi v slabem vremenu. Najbolj bogato cvetijo na sončnih legah.

Višina rasti: 30 cm



ognjičOGNJIČ


Je vsestranska rastlina (okrasna in zdravilna), ki bi morala rasti na vsakem okrasnem in zelenjavnem vrtu. Dolgo cveti in nima posebnih zahtev. Sprotno obtrgovanje uvelih cvetov spodbuja rastline, da poženejo nove. Najbolje uspeva na sončnih legah.

Višina rasti: 30 - 40 cm





kapucinka


KAPUCINKA


Je hitro rastoča ratlina z rumenimi, oranžnimi ali rdečimi cvetovi, ki štrlijo nad lepimi, okroglimi listi. Ker je popenjavka, z njo lahko ozelenimo razna ogrodja, ograje in podobno. Glede tal je nezahtevna. Uspeva na soncu in polsenci.

astra

ASTRA


Je zanesljiva, nezahtevna enoletnica, ki poleti bogato cveti v različnih barvah cvetov. Uspeva v običajni vrtni zemlji na sončni legi. V vazi dolgo ohrani svežino.

Višina rasti: 20 - 40 cm

cinjaCINJA


Obstajajo cinje s polnimi ali enostavnimi cvetovi, ter različnih barv. So nezahtevne enoletnice primerne kot rezano cvetje. Cvetijo poleti, najbolje na sončni legi. V tujini ponujajo tudi vrste, ki so odporne proti nadležni pepelasti plesni.

Višina rasti: ~ 70 cm


kozmejaKOZMEJA


Kozmeje so nežne cvetlice, ki tudi s svojimi lepimi, igličastimi listi in tankimi stebli vnašajo zračnost v zasaditve. Rastejo v vsaki vrtni zemlji. Bogato in dolgo cvetijo (vse do jeseni), na sončni ali polsenčni legi.

Višina rasti: ~ 1 m




mak



MAK


Maki so nežne rastlinice, primerne za zasaditev na prazna mesta na gredah in obrobkih. Če pustimo semenske glavice dozoreti na vrtu, se rastline pogosto zasejejo same. Rastline potrebujejo veliko sonca, drugih posebnih zahtev nimajo.

Višina rasti. 30 - 40 cm



zajčkiNAVADNA MADRONŠČICA - ZAJČKI


Zajčke sejemo med trajnice, obrobke in skalnjake. Če odcvetelih cvetov ne režemo, se pogosto zasejejo sami. Prostor mora bidi sončen in pri visokih vrstah zavarovan pred vetrom. Bolje uspevajo v tleh bogatih s hranili. Cvetijo od zgodnjega poletja do jeseni.

Višina rasti: 50 - 80 cm



sončnice


SONČNICE


Poznamo sončnice nižje rasti, z manjšimi cvetovi in višje rasti z velikimi cvetovi. Uspevajo v vsaki vrtni zemlji na sončnih legah. 




Seveda, bi na seznam enoletnic sodil še cel kup rastlin, vendar so zgoraj naštete tiste, ki vas kot že naslov pove ne bodo razočarale, saj so lepe, nezahtevne in primerne za vse vrtove.

Trpežne trajnice - trajnice, primerne tudi za tiste, ki nimate veliko časa

0 komentarji:

Objavite komentar