- Zunanje Lončnice ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

sobota, 26. maj 2012

Zunanje Lončnice

Nekaj malega o zunanjih lončnicah, ki jih imamo pri nas in se dobro obnesejo.


Viseče Pelargonije - Bršljanke


So balkonske rastline za na sočno lego (pri nas lepo rastejo na južni strani). Bršljanke z enojnimi cvetovi so povešave in zrastejo približno 80cm v dolžino. Bršljanke z dvojnimi cvetovi pa imajo bolj polne cvetove, vendar v dolžino zrastejo nekoliko manj. Bršljanke so bogato cvetoče in trpežne lončnice. Če želimo več novih cvetov, redno odstranjujemo odcvetele.
  




 

Grobeljnik


Tako kot Bršljanke je tudi Grobeljnik balkonska lončnica za sončno lego. Raste povešavo in bogato cveti z belimi cvetovi. Je zelo nežna rastlina, ki mora imeti ves čas na voljo dovolj vode - je zelo žejen. Saj nam v nasprotnem primeru lahko hitro uvene.




Surfinije


So najbolj primerne za v polsenco. So viseče lončnice, ki bujno cvetijo v najlepših barvah. Potrebujejo dobro zemljo, redno gnojenje in zalivanje. Zalivamo jih 1x do 2x na dan. Najbolje, da imajo korita z rezervo. Paziti pa moramo tudi, da jih ne zalivamo po listih, saj porumenijo.









Pelargonije


Primerne so lončnice za sončno lego. So močne, pokončne lončnice z velikimi cvetovi. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove. Rastlina naj bo v zavetju - pred več dnevnim dežjem, saj ne mara preveč mokre zemlje. Ne prenesejo temperature nižje od 5°C. Doma jih lahko enostavno razmnožujete s podtaknjenci.







Fuksije


So lončnice primerne za polsenčna in senčna mesta. Cvetijo od začetka junija do pozne jeseni. Lahko jih obrežemo v poljubno obliko. Prezimujemo jih v hladnih prostorih, varnih pred zmrzaljo.











Begonije


Lončnice, ki uspevajo na soncu, v polsenci ali senci - odvisno od vrste. Zrastejo iz gomoljev. Bogato cvetijo od zgodnjega poletja, do pozne jeseni. Višina rasti je približno 30cm. Ne sadimo jih prezgodaj, ker jim mraz lahko škoduje. Ko jeseni listi porumenijo in odmro, gomolje previdno izkopljemo in dobro osušimo, da lahko zemljo odstranimo skupaj z ostanki stebla. Shranimo jih v temen, suh in hladen prostor, kjer počakajo do naslednje pomladi.





Okrasne koprive


Okrasne koprive so lončnice, ki najbolje uspevajo v senci. So različnih barv in rasti. Primerne so za različne kombinacije. Lepe so skupaj s sladkim krompirjem, ki ima svetlo zelene srčaste liste, begonijami, okrasnimi travami,..









Sajenje balkonskih rastlin 
Čebrovke
Lončnice in čebrovke - Meseca maja

0 komentarji:

Objavite komentar