- Sajenje Balkonskih Rastlin ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

sreda, 2. maj 2012

Sajenje Balkonskih Rastlin

Pa je prišel mesec maj in vsi že veselo kupujejo balkonske rože ter ostale balkonske rastline ali pa rastline za sajenje na zelenjavni vrt. Tudi mi smo izkoristili prvomajske praznike za sajenje balkonskih rastlin.

Izbira rastlin za na balkon je zelo velika, lahko si tudi izberete možnost "zelenega" balkona, tako, da izberete balkonske rastline, ki sicer ne cvetijo vendar so na balkonu vseeno prelepo zelene. Tak balkon pa lahko poživite z različnimi odtenki zelene - bodite ustvarjalni ;).

No mi smo se za letos odločili, da bomo imeli cvetoči balkon. Odločili smo se za standardno izbiro ne preveč zahtevnih oziroma res nezahtevnih balkonskih raslin, ki po naših izkušnjah odlično uspevanjo :). To so seveda Bršljanke, ki spadajo v skupino Pelargonij. Bršljanke so krasne in na balkonu obrnjenem na južno stran še nikoli niso razočarale (zelo rade imajo sonce). Ker imamo radi balkon v različnih odtenkih smo izbrali različne odtenke rožnate za popestritev pa smo dodali nekaj sadik Grobeljnika..

Postopek sajenja balkonskih rastlin


Najprej smo si pripravili vse, kar potrebujemo za sajenje balkonskih rastlin. Nekako takole je izgledalo:

balkonske rastline vrt

Ker smo rastline sadili notri, smo ustrezno najprej zaščitili tla. Potem pa smo pripravili še stiropor (kot je vidno na sliki), zemljo, balkonska korita ter seveda sadike izbranih balkonskih rastlin.


balkonske rastline vrt
balkonske rastline vrt







Z izbiro zemlje niti ne eksperimentiramo, saj nam tale zaenkrat super odgovarja. Rastline zelo lepo rastejo in tudi zemlja izgleda zelo vredu.


Malo več dela je s pripravo stiropora saj ga je treba razdrobiti. Stiropor najprej potresemo po dnu korita za rože. Stiropor preprečuje zadrževanje vode ter s tem gnitje rastlin (korenin) v primeru, da so le-te preveč zalite.

Nato smo v korito dodali zemljo ter začeli s sajenjem rastlin. Ko dajete rasline iz lončka morate paziti, da jih ne poškodujete. Najbolje da lonček obrnete okoli in malo "udarite" po spodnji strani, da rastlina "pade ven". Nato jo lepo postavite v korito ter okoli nje dodate zemljo - pri tem spet pazite, da rastline, še posebaj korenin ne poškodujete.

balkonske rastline


Tako smo posadili balkonske rastline v vsa balkonska korita ter jih zalili in že čakajo na 15. maj, ko jih bomo lahko obeslini na balkon, saj nebo več nevarnosti zmrzali.


19.5.2012

No 15. maj je že mimo. Balkonske rastline smo sicer postavili na balkon (malo pozneje kot jih sicer) vendar so še vedno pokrite s kopreno, saj nam je vreme kar precej ponagajalo.

Zunanje lončnice - Primerne tudi za na balkon


0 komentarji:

Objavite komentar