Žajbelj je zimzelena trajnica, ki zraste do 70 cm visoko. Ima grenak in trpek okus. Žajbelj uspeva na prostem do 800 m nadmorske višine. Lahko pa ga gojimo tudi v večjem lončku na okenski polici.
Uporaba Žajblja
Uporabljamo sveže in posušene liste. Žajbljev čaj z medom pomaga pri psihičnih pretresih. Uporabljamo ga za grgranje, krepitev dlesni in tudi proti prehladu.
Žajbelj blaži krče, pomaga pri celjenju ran, preprečuje vnetja in zavira znojenje.
Z njim začinimo marinade, nekatere zrezke v omaki, pikantne mesne jedi in ovčetino. Uporabljamo ga tudi v kozmetiki.
Primerno rastišče in skrb za Žajbelj
Žajbelj potrebuje rodovitno, rahlo prst in veliko sonca. Žajbelj dobro prenaša zimo, dokler ni prestar. Zato je dobro vsake nekaj let grmičke pomladiti. Grmičke Žajblja razdelimo na več delov, odstranimo stare dele in jih znova posadimo.Sorodne objave:
Začimbe in zelišča - osnove
Bazilika - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Peteršilj - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Poprova meta - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Rožmarin - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Lovor - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Timijan - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Majaron - zdravilni učinki, skrb, uporaba
Melisa - zdravilni učinki, skrb, uporaba
0 komentarji:
Objavite komentar