Črni bezeg je do 5m visok grm. Raste v živih mejah, po vrtovih in v gmajnah. Cvetove bezga nabiramo od maja do julija. Plodove, to so temno vijoličaste jagode pa v jeseni, ko so popolnoma zreli.
Uporaba Črnega Bezga
Bezeg lahko uporabljamo na različne načine. Čaj iz bezgovega cvetja nas ščiti red prehladnimi obolenji, spodbuja znojenje in izločanje bronhialnih žlez. Poparek pripravimo iz 2-3 čajnih žličk posušenih cvetov. Trikrat na dan popijemo eno do dve skodelici vročega čaja, sladkanega z medom.
Čaj lahko uporabimo tudi za potilno kuro. Spijemo 2 skodelici vročega čaja in dobro pokriti ležemo v posteljo. Po potenju se osušimo in mirujemo. Bolniki s slabim srcem morajo biti pri potilnih kurah previdni.
Čaj lahko prav tako pripravimo iz zrelih, posušenih bezgovih jagod, le-ta pa krepi odpornost telesa. Plodovi bezga vsebujejo vitamine C, B in E.
Paziti moramo le, da so plodovi dovolj zreli, saj se lahko v primeru zaužitja nezrelih plodov pri občutljivih ljudeh pojavita bruhanje in driska.
Iz cvetov bezga lahko pripravimo tudi sirup:
V steklen kozarec damo menjaje plast bezgovih cvetov in plast sladkorja. Polnega pokrijemo s tkanino in postavimo za tri tedne na sonce. Nato ga precedimo in shranimo v steklenico.
Iz
bezgovih cvetov lahko pripravimo okusno jed - cvetove ocvremo. Naredimo testo za palačinke, vanj pomakamo cvetove in jih ocvremo na vročem olju.