- Nabiranje travniških zelišč ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

ponedeljek, 16. julij 2012

Nabiranje travniških zelišč

Danes smo si vzeli malo časa za nabiranje travniških zelišč oziroma zdravilnih rastlin. Če imate kaj prostega časa ga izkoristite za izlet v naravo. Tako boste naredili nekaj dobrega tako za svoje telo kot tudi misli, saj je pogled na naravo včasih prav sproščujoč. Poleg gibanja in svežega zraka si ne pozabite narediti tudi zaloge zdravilnih zelišč, ki jih najdete po večini travnikov.

Nekaj utrinkov nabiranja travniških zdravilnih rastlin














Včasih nas kar malo preseneti kaj vse se skriva na naših travnikih. 
Da zdravilne rastline resnično pomagajo pri našem zdravju so
 vedele že naše babice. Saj poznate pregovor:"Za vsako bolezen
 rož`ca raste. In vsaj delno ta pregovor zagotovo drži. 






Zdajle je ravno pravi čas za nabiranje zelišč kot so Šentjanževka, Materina dušica, Rman ter Navadna Nakota. Šentjanževke ne rastejo čisto po vseh travnikih, tako da smo potrebovali nekaj časa, da smo jo odkrili. So pa same rastline kar velike, tako da se jih kar hitro nabere. Rman in Šentjanževke se poveže v šope in obesi, da se posušijo zato je dobro, da jih trgate bolj "pri tleh",  tako da je pecelj čim daljši.

Na desni sliki je eden izmed šopkov, ki smo ga nabrali - Šentjanževke in nekaj Rmana. .


Na levi sliki pa so Šentjanževke povezane v šopek in se že lepo sušijo na naši terasi.





Malo več dela smo imeli z nabiranjem Materine dušice, predvsem ker so bile polne čebel. Tako, da vam predlagam, da se odpravite nabirati Materino dušico bolj ob večernih urah, ko ni več toliko čebel. 








Na zgornji sliki je čebelica na       cvetu Materine dušice. Na sliki levo pa je Materina dušica. 



Pri Materini dušici nabiramo le cvetove, tako, da lahko s seboj vzamete košarico, da bo nabiranje lažje, kasneje, ko pridete domov pa cvetove razporedite po npr. časopisnem papirju, da se posušijo, kot je prikazano na spodnji sliki. 














 Prav tako tudi pri Navadni Nakoti nabiramo samo cvetove. Mi smo jo nabrali kar v šopku ter potem doma potrgali cvetove in jih dali sušiti. Navadno Nakoto smo sicer nabirali prvič, vendar je zaradi njenih zdravilnih učinkov kar nismo hoteli izpustiti. 











Tole je bilo nekaj utrinkov letošnjega nabiranja, ki sem jih hotela deliti z vami. V kolikor se boste tudi vi s tem namenom odločili za obisk narave vam želim prijetno nabiranje travniških zelišč

0 komentarji:

Objavite komentar