- avgust 2012 ~ Vrtnarjenje - Bio Vrt

Dobri Sosedje

Seveda govorimo o rastlinah. Poleg kolobarjenja moramo biti pri razporeditvi rastlin pozorni tudi na to kako se rastline med seboj "razumejo".

Nabiranje Travniških Zelišč

Če imate kaj prostega časa ga izkoristite za izlet v naravo. Poleg gibanja in svežega zraka si ne pozabite narediti tudi zaloge zdravilnih zelišč, ki jih najdete po večini travnikov.

Zimzelene grmovnice

Zimzelene grmovnice so lepa popestritev okolice še posebaj v jesenskih in zimskih dneh, saj ostanejo zelene skozi celo leto. Prav tako so nekatere primerne tudi za živo mejo.

Trpežne Trajnice

Nezahtevne trajnice, ki so primerne prav za vse vrtnarje, tudi tiste, ki nimajo izkušenj. Pri trpežnih trajnicah skorajda ni bojazni, da nebi uspevale.

Orhideje

Orhideje so priljubljeno darilo ob vsaki priložnosti, vendar pa se skrb za te rastline razlikuje od drugih sobnih rastlin.

torek, 14. avgust 2012

Črni bezeg

Črni bezeg je do 5m visok grm. Raste v živih mejah, po vrtovih in v gmajnah. Cvetove bezga nabiramo od maja do julija. Plodove, to so temno vijoličaste jagode pa v jeseni, ko so popolnoma zreli.

Uporaba Črnega Bezga



črni bezegBezeg lahko uporabljamo na različne načine. Čaj iz bezgovega cvetja nas ščiti red prehladnimi obolenji, spodbuja znojenje in izločanje bronhialnih žlez. Poparek pripravimo iz 2-3 čajnih žličk posušenih cvetov. Trikrat na dan popijemo eno do dve skodelici vročega čaja, sladkanega z medom.


Čaj lahko uporabimo tudi za potilno kuro. Spijemo 2 skodelici vročega čaja in dobro pokriti ležemo v posteljo. Po potenju se osušimo in mirujemo. Bolniki s slabim srcem morajo biti pri potilnih kurah previdni.

Čaj lahko prav tako pripravimo iz zrelih, posušenih bezgovih jagod, le-ta pa krepi odpornost telesa. Plodovi bezga vsebujejo vitamine C, B in E.

Paziti moramo le, da so plodovi dovolj zreli, saj se lahko v primeru zaužitja nezrelih plodov pri občutljivih ljudeh pojavita bruhanje in driska.

Iz cvetov bezga lahko pripravimo tudi sirup:

V steklen kozarec damo menjaje plast bezgovih cvetov in plast sladkorja. Polnega pokrijemo s tkanino in postavimo za tri tedne na sonce. Nato ga precedimo in shranimo v steklenico.

Iz bezgovih cvetov lahko pripravimo okusno jed  - cvetove ocvremo. Naredimo testo za palačinke, vanj pomakamo cvetove in jih ocvremo na vročem olju.